2020 yılını iyisiyle kötüsüyle geride bırakıyoruz. Ben de sizler için 2021’de alabileceğiniz tvboxlar için bir derleme yapmak istedim. Özellikle tvbox ile hiç tanışmamış, yeni tanışacak arkadaşlar için de güzel bir kaynak olacaktır diye düşündüm. 2020 yılında pandeminin de etkisiyle tvbox dünyasında çok fazla yenilik görmedik. 2021 yılında daha çok gelişmeler bizleri bekliyor diye düşünüyorum. 

Öncelikle tvbox ile hiç tanışmamış arkadaşlar için kısaca bahsedeyim. Nedir bu tvbox ve ne işe yarar? Akılsız bir televizyon ya da monitörü akıllı yapan aletlerdi tvboxlar. Akıllı televizyonunuz varsa da belli bir yere kadar sizi idare edecektir. O yerden sonra yine size tvboxlar eşlik edecektir. Tvboxları telefonunuz gibi düşünün. İstediğiniz uygulamayı marketinden indirip televizyon üzerinden kullanabiliyorsunuz.

İşletim Sistemi

Gelelim şimdi tvbox çeşitlerine. İlk olarak bakmamız gereken etken işletim sistemi. İşletim sistemine göre android tvboxlar 2’ye ayrılıyor. Bunlar;

-Android TV (tv os)

– Mobil İşletim sistemi (portlanmış rom)

Bu ikisi arasında ne fark var derseniz. Android tv romları tvye özel romdur. Kumandanız ile uyumludur tüm uygulamaları. Mağaza dışından uygulama yüklenmesini destekler ama uygulamaları her zaman desteklemez. Kendine özgü uygulamaları vardır ve bu uygulamalar tam stabilite ile çalışır. Google lisansına sahip olup, istisnalar hariç Netflix lisansına da sahiptir. Böylelikle Netflix’i yüksek çözünürlüklü bir şekilde kullanabilirsiniz.

Mobil işletim sistemli tvboxlara her uygulama yüklenir. Telefona ne yüklüyorsanız bu cihazlara da yüklenir. Stabil çalışma konusunda Android Tv’nin gerisinde kalır. Daha uzun ömürlü ve güncelleme alan bir cihaz istiyorsanız Android tv işletim sistemli cihazları tercih edebilirsiniz.

İşlemci

İşletim sistemine karar verdiyseniz diğer etkene geçelim. En önemli etken işlemci. Amlogic, Allwinner, Rockchip gibi firmalar Android tvbox için işlemciler üretiyorlar. Amlogic en çok tutulan ve en sağlam işlemcileri yapan firma. Bir çok model işlemcisi mevcut fakat ben size yine bir güç sıralaması vereceğim. İşlemciler arasında stabilite sıralaması yaparsak Amlogic > Allwinner > Rockchip 

Amlogic işlemci sıralaması S922>S905x3>S912>S905x2>S905X>S905W

Rockchip tek başarılı işlemcisi RK3399

Allwinner tek başarılı işlemcisi H6

Ram ve Depolama

İşlemciyi de seçtiyseniz bence en önemsiz kısma geliyoruz. Ram ve depolama. Bu tamamen sizin keyfinize kalmış bir durum. Tek dikkat etmeniz gereken ram en az 2 gb olsun. Depolamayı kendi yükleyeceklerinize göre seçebilirsiniz.

Marka Önerilerim ve Sıralamam

Hepsine karar verdiyseniz cihazınızı zaten seçmişsiniz demektir. Ben yine size performans sırasına göre lisanslı ve lisanssız cihazları sıralayayım.

LİSANSLI CİHAZLAR

Nvidia Shield 2019

Nvidia Shield Silindir

Nvidia Shield 2017

Fire Cube (yeni nesil)

Dynalink

Tivo

Chromecast 2020

Fire Tv 2020

Mi box S

Fire Stick 4k

Fire Stick HD

Mi Stick

LİSANSSIZ CİHAZLAR

Hiremco Enjoy+, Nitro X3+, Nitro S2+

Tanix TX6

Beelink King

Ugoos AM6

Tanix Tx3

Mecool Km1

Umarım sizin için faydalı bir yazı olmuştur. Aşağıya da videoyu bırakıyorum. Hepinize iyi seyirler.

https://youtu.be/hSdw26HXA2Q