Spotlight en iyi film Oscar’ını aldığında önceden tahmin ettiğim için çok gururlandığım bir yapımdı. Aslında bu filme en iyi film ödülünü vermek de cesaret istiyordu açıkçası.

Film, Hristiyan din adamlarının cinsel istismarlarını anlatıyor. Sadece istismarla kalmıyor ve bunların nasıl gizlendiğini aktarıyor. Çok uzak değil yakın bir geçmişte yaşanan bu olaylar Spotlight isimli bir gazeteci ekibi tarafından açığa çıkarılıyor ve yapılan tüm baskılara rağmen haberi hazırlayn ekip büyük alkış topluyor.

Olaylar tamamen gerçek, oyunculuklar şahane ancak aralarında en iyisi tabi ki Mark Ruffalo.

spotlight

Amerika’yı özgürlük ve demokrasi ülkesi olarak lanse eden Hollywood bu defa “Bakın aslında olaylar tam olarak öyle değil” diyerek bizlere net bir mesaj veriyor. Filmin sonunda yer alan yazılarda gördüğümüz bu suç öyle az da işlenmiyor. Yoğun bir şekilde işlenen bu suçun işlendiği kimbilir kaç ülke, kaç mağdur çocuk var?

Otoriterliğin, baskıların ve toplumsal yargıların gizlediği bu suçların kısa zamanda teker teker ortaya çıkmasını dileyerek filmi kesinlikle izlemenizi tavsiye ediyorum.

Film IMDB’de de yüksek bir puanla ilerleyişini sürdürüyor. 123 bin kişinin verdiği oylar ile 10 üzerinden 8,2 puan ile en iyiler arasına girmeye zorluyor.
Film 29 Ocak 2016’da ülkemizde vizyona girdi. Türkiye’de istediği başarıyı yakaladığı söylenemez.
Tekrar etmekten zarar çıkmaz. Mutlaka ama mutlaka izlemeniz gereken bir film. Ölmeden önce tekrar tekrar izlenmesi gereken filmler listesine ekledim bile.