Bilgisayar kullanan fakat hala SSD’nin ne olduğunu bilmeyen kişilerle karşılaşıyorum ve gerçekten çok üzülüyorum. SSD bence son yılların en mükemmel icadı. Gidip binlerce lira verip i7 işlemcili, 16 gb ramli bilgisayarlar alıyoruz fakat içine 7200 rpm özelliği olan bir sabit disk taktırıyoruz. Eee ne işe yaradı o zaman o i7 işlemci, 16 gb ram, 4 gb ekran kartı.

Hız

SSD’ler bize mükemmel bir hız sunuyor. Normal bir sabit diskle dakikalar içinde açılan bir Windows işletim sistemi, SSD ile 10-15 saniye arasında açılıyor. Aynı şekilde kapanırken normal bir sabit disk 45-60 saniyede kapanırken, SSD ile yine 10-15 saniye arasında kapanıyor.

SSD ile herhangi bir programı açmak saniyeler alıyor. Bir programı açacağınız zaman çift tıklamanızla beraber 1-5 saniye arasında program açılıyor. Sabit diskte bir program açmak bazen 20-30 saniye alabiliyor.

Ses

Sadece hıza bakmak bile SSD almak için yeterli sebep. Bunun dışında bir çok özellik sayabilirim ama en önemlilerinden bahsedeyim. Ses kısmına gelelim. Bazı sabit diskler o kadar sesli çalışır ki, sizi bir hayli rahatsız eder. SSD’ler çalışırken en ufak bir ses duymazsınız.

Ömür

SSD’ler çoğu sabit diskten çok daha uzun ömürlü oluyor. Tamamen farklı bir yapı olduğu için sabit disklerle karşılaştırmak bile anlamsız olur.

Fiyat

Fiyat konusunda tabi ki standart sabit diskler daha ucuz. SSD hala yeni bir teknoloji fakat fiyatları gitgide düşüyor. En son Mediamarkt’tan  240 GB’lık bir SSD’yi 190 liraya almıştım. Kampanyalarla daha ucuza daha iyi bir teknoloji kullanabilirsiniz.

Özellikle bir kere SSD kullanırsanız, ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Biz bunlarca sene bilgisayar kullanmamışız. SSD özgürlüktür.

Bir kaç örnek videoya da mutlaka göz atın.